Nesepusting – en enkel vane med kraftfulle helseeffekter
Mar 25, 2025
Nesepusting – en enkel vane med kraftfulle helseeffekter
Del
I det siste har vi sett diskusjoner blant annet i en nettavis*, rundt rapperen og bodyhackeren "Pimp Lotion"s bruk av munnteip og nesepusting.
Det blir hevdet at informasjonen han kommer med er udokumentert.
Det er feil.
Han er godt informert, og det finnes nok av studier som dokumenterer fordelene med nesepusting.
I en tid hvor mange sliter med stress, dårlig søvn og livsstilssykdommer, er det lett å glemme de enkle, men effektive virkemidlene kroppen allerede har.
Én av dem er nesepusting – en naturlig pustemekanisme med overraskende mange helsemessige fordeler.
Ny forskning viser at måten vi puster på, faktisk kan påvirke alt fra blodtrykk og søvnkvalitet til immunforsvar og hjertehelse.
At en puster med åpen munn, tilsier at en har blokkeringer eller hovne slimhinner som gjør at en ikke kan puste normalt gjennom nesen slik en skal.
1. Nesepusting kan senke blodtrykket og styrke hjertehelsen
En ny studie omtalt av American Physiological Society (2024) viser at nesepusting, spesielt når den er rolig og kontrollert, aktiverer det parasympatiske nervesystemet via vagusnerven. Dette kan gi en merkbar reduksjon i blodtrykk og samtidig forbedre hjerterytmevariabiliteten (HRV) – en viktig markør for stressbalanse og kardiovaskulær helse. Nesepusting øker også produksjonen av nitrogenoksid (NO) i bihulene, et stoff som utvider blodårene og bedrer sirkulasjonen.
Kilde: American Physiological Society, 2024*
2. Dypere pust, bedre oksygenopptak
Når vi puster med nesen, blir pustefrekvensen automatisk lavere og dypere. Dette gir bedre gassutveksling i lungene og reduserer risikoen for overpusting og CO₂-tap (hyperventilering), noe som kan forstyrre kroppens pH-balanse og føre til symptomer som angst, svimmelhet og tretthet. En studie fra European Journal of Applied Physiology (2023) peker på at nesepust under fysisk aktivitet gir lavere puls og bedre oksygentilførsel over tid, sammenlignet med munnpust.
Kilde: Springer, 2023*
3. Bedre søvn og mindre snorking
Flere kilder, inkludert Healthline og forskningsartikler fra PubMed, beskriver hvordan nesepusting kan forbedre søvnkvaliteten. Ved å puste med nesen gjennom natten reduseres risikoen for snorking og søvnapné – tilstander som ofte forverres av munnpusting. Nesepusting fremmer roligere pustemønstre som øker sannsynligheten for dyp, restitusjonsfremmende søvn.
Kilder: Healthline, PMC5466403*
4. Nesepusting under søvn – mer enn bare pust
Mens nesepusting har fordeler i våken tilstand, er effekten enda mer kritisk når vi sover. Søvnen er kroppens tid for gjenopprettelse, hormonregulering og immunforsvar – og måten vi puster på i denne fasen har stor betydning for hvor godt denne prosessen fungerer.
Hvorfor nesepusting er avgjørende under søvn:
Stabilt pustemønster: Nesepusting fremmer dypere, roligere og mer regelmessig pust, i kontrast til munnpusting som ofte gir overfladisk og uregelmessig pustemønster. Dette bidrar til bedre oksygenopptak og støtter en naturlig sirkadisk rytme.
Forebygger snorking og søvnapné: Munnpusting er sterkt assosiert med snorking og obstruktiv søvnapné, da det skaper økt kollaps i de øvre luftveiene. Nesepusting holder luftveiene mer åpne og stabile, og reduserer dermed risikoen for pustestans og mikrouro i søvnen. En klassisk artikkel av Lavie (1987) viste at munnpusting under søvn har vært knyttet til søvnforstyrrelser i over 400 år – og at nesepusting er en naturlig beskytter av søvnen.
Kilde: PubMed PMID: 3298509*
Bedre oksygenering og lavere stressnivå: Nesepusting øker nitrogenoksid (NO)-produksjonen som igjen bedrer blodstrøm og oksygentilførsel til hjernen. Dette er særlig viktig under REM- og dyp søvn, hvor gjenoppbygging og hukommelseskonsolidering foregår.
Støtter hormonbalanse: Søvnapné og dårlig søvnkvalitet er sterkt knyttet til hormonelle forstyrrelser – spesielt redusert testosteron, økt kortisol og insulinresistens. Nesepusting bidrar til å bevare søvnkvaliteten og støtter dermed kroppens endokrine rytmer.
Enkle tiltak:
-
Sørg for fri nesegang før leggetid (neseskyll, damp, eteriske oljer)
-
Reduser allergener i soverommet
-
Tren på nesepusting i våken tilstand
-
Munnteip kan vurderes ved behov og med forsiktighet
5. Nesens nitrogenoksid (NO) styrker oksygentransport og lungefunksjon
En klinisk studie har vist at nitrogenoksid (NO), som produseres naturlig i bihulene og slippes ut ved nesepust, har en direkte og målbar effekt på oksygenopptaket. Studien viste at:
-
Hos friske personer økte oksygentrykket i blodet med 10 % under nesepust sammenlignet med munnpust.
-
Hos intuberte pasienter som normalt ikke får puste inn sitt egenproduserte NO, økte oksygenmetningen (PaO₂) med 18 % når luft fra pasientens egen nese ble ført inn i respiratoren.
-
I tillegg ble pulmonal vaskulær motstand (PVRI) redusert med 11 % i noen tilfeller.
Dette tyder på at nesepusting ikke bare forbedrer respirasjonens mekanikk, men også muliggjør innånding av kroppens eget signalstoff som regulerer blodgjennomstrømning og oksygentransport.
Kilde: PubMed PMC9498537*
6. Mindre stress og bedre fokus
Nesepusting har en umiddelbar effekt på nervesystemet og virker beroligende. Når du puster inn og ut gjennom nesen, aktiveres parasympatiske signalveier som senker pulsen og gir en følelse av ro og trygghet. Dette gjør nesepust til et kraftfullt verktøy mot stress, angst og overtenkning – og støtter også bedre mental klarhet og fokus.
Kilde: Evergreen Life*
7. Bedre immunforsvar og luftveishelse
Nesegangene fungerer som kroppens første filter. De varmer, fukter og renser luften før den når lungene, i motsetning til munnpust som slipper inn kald, tørr og ufiltrert luft. I tillegg produseres nitrogenoksid (NO) naturlig i bihulene, som har dokumenterte antimikrobielle egenskaper – det hemmer vekst av virus, bakterier og sopp i luftveiene.
Kilde: PubMed – NO og luftveier*
8. Økt utholdenhet og bedre treningseffekt
Treningsstudier viser at nesepusting kan være gunstig under fysisk aktivitet – selv om det i starten kan føles uvant. Nesepust gir lavere hjertefrekvens, bedre kontroll over pust og kan over tid forbedre utholdenhet og redusere risiko for treningsindusert hyperventilering.
Kilde: Springer, 2023*
Hvilken konklusjon kan vi trekke ut av denne forskningen?
Vi ser helt klart at nesepusting er mer enn bare en detalj i pustemønsteret – det er en helsemessig nøkkel med innvirkning på hjerte, hjerne, hormoner, søvn og immunforsvar. Ved å bli mer bevisst på hvordan vi puster i hvile, under trening og særlig under søvn, kan vi ta i bruk en enkel, naturlig og kraftfull strategi for bedre helse og livskvalitet.
Om du i tillegg sørger for å hydrere kroppen godt med vann og mineraler, øker du kroppens blodplasma. Da får du fraktet enda mer oksygen rundt i kroppen.
#SelfHealersProtocol/Selvhjelpsmetoden